Вечерње новости:Милиони од отпада

РЕГИОНАЛНА санитарна депонија у Мунтиној падини крај Пирота – међу неколико најсавременијих у Србији, које испуњавају све еколошке стандарде – ове године постаје и својеврсно предузеће за селекцију, односно прераду такозваног примарног отпада.

srb-sanitarna-deponija_620x0

То, практично, значи да ће њен век бити знатно продужен, али и да ће – од сортирања и прераде отпада – бити инкасирана значајна средства. Јер, међу отпадом који ће из околине Пирота бити продаван налазиће се и енергенти за цементаре…

– Новац за постројења и обејкте издвојен је из властитог пословања. Лане смо остварили готово 80 милиона добити, што нам омогућава инвестиције у осавремењавање рада. Конкретно, опрема за разврставање отпада кошта 21,5 милиона динара, док је за изградњу објеката у којима ће она бити инсталирана било неопходно обезбедити још 12 милиона. Успели смо и опрема је почела да пристиже, а за објекте је окончана комплетна процедура, што значи да ће са првим лепим данима почети изградња. Тај посао требало би да буде окончан до краја ове године – каже Зоран Станковић, директор Депоније која је почела да ради пре две године, прецизирајући да се ради о најсавременијој опреми за разврставање стакла, пластике, дрвета, метала…

Посебно је, каже, значајно то што ће се пластични отпад прерађивати на вишем степену, па ће и његова цена на тржишту бити већа.

Осим инвестиција из властитог буџета, за ова два пројекта Депонија ће моћи да рачуна и на помоћ републике, тачније надлежних министарстава. Ресор пољопривреде ће их подржати са девет милиона динара, те куповином виљушкара и специјализованих машина, док ће Министарство грађевине ажурирати издавање грађевинске дозволе.

Извор:

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:537448-Pirot-Milioni-od—otpada

 

Преведите сајт »