Регионалној депонији Пирот одобрена средства за пројекат секундарне сепарације отпада

У четвртак 30.11.2017. године у Клубу посланика у Београду, Представник локалне самоуправе Пирот Нинослав Ћирић и представници ЈКП “Регионална депонија Пирот” – Небојша Иванов И Ненад Ђорђевић присуствовали су конференцији на коме је промовисан  Твининг пројекат” – Подршка развоју стратешког оквира у области управљања отпадом  којег заједно финансирају Република Србија и Европска унија. Пројекат спроводи водећи партнер из држава чланице Агенција за животну средину Аустрије и Програм за развој инфраструцтуре у животној средини, ИИ фаза (ЕИСП2) ”Пројекта развоја сепарације отпада” којег пак заједно финансирају Република Србија, Шведска и Европска унија.

На скупу су говорили Министар за заштиту животне средине Горан Триван, Матеја Норчич Штамцар, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, Душан Чаркић, в.д. помоћника министра финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске и високи представници амбасада Аустрије и Литваније.


Пројекат примарне сепарације отпада, Министарство за заштиту животне средине, ЕУ и Шведска подржаће увођење примарне сепарације у четири региона са санитарним депонијама којима управљају јавна предузећа – Дубоко, Пирот, Срем-Мачва и Панчево. Србија и ЕУ ће суфинансирати набавку опреме за сепарацију отпада на извору за 17 општина вредну 6,4 милиона евра. Циљ је да стопа рециклаже у четири региона порасте на 15% у року од две године након увођења, што би значило да више од 32.000 тона рециклажног материјала годишње не би било депоновано у овим регионима.

Поред наведених активности било је разговора око финасирања одређених пројеката које ЈКП „Регионална депонија Пирот“ припремила, а тичу се пре свега перманентне контроле квалитета подземних вода, односно постављања аутоматске метеоролошке станице на локацији регионалне депоније у Пироту.


Једна од новина, које су на скупу биле представљене јесте одобрена значајна финансијска помоћ Регионалној депонији у Пироту у износу од око 200.000 – 300.000 евра за пројекат секундарне сепарације отпада, које ће бити оперативне у 2018. години.

 

Преведите сајт »