Почела изградња друге ћелије Регионалне депоније – инвестиција за будућност


Иако се прва ћелија Регионалне депоније Пирот још увек експлоатише, Градска управа и руководство Регионалне депоније почели су са радовима на изградњи друге ћелије депоније чиме ће се створити услови да се на том простору од 2023. године почне са складиштењем отпада. Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас је са шефом кабинета Александром Ћирићем, у пратњи директора Регионалне депоније Пирот Небојше Иванова и Ненада Ђорђевића, стручњака за заштиту животне средине Регионале депоније, обишао радове на почетку изградње друге ћелије депоније.

 

-Ми не желимо да неспремни дочекамо тренутак када ћемо за неколико година доћи у ситуацију да немамо где да одлажемо смеће. Зато већ сада размишљамо и почели смо активности на формирању нове ћелије Регионалне депоније. Конкретно, овде се сада ради бетонско армирани колектор који иде по сред будуће депоније. Ми се налазимо на дну простора који ће за неких десетак година на прописан начин бити покривен отпадом. Негде око 140.000 метара кубних земље ће бити склоњено, негде око 135 метара бетонских колектора ће бити уграђено и очекујемо да овде буде све спремно за почетак депоновања отпада за 2022. или 2023. године-казао је градоначелник Васић.

https://youtu.be/svAezo5n19Q
Градоначелник Владан Васић

Градиће се и линија за секундарну сепарацију отпада, компостана..

-Већ су обављени неки разговори са Министарство екологије око подршке за изградњу тог постројења. Оно би требало да смањи количину депонованог отпада за неких 20 посто. Поред тога, постројење за секундарну сепарацију отпада омогућиће и остваривање додатног прихода за саму депонију. Надам се да ћемо до тада реализовати и пројекат изградње компостане, да сав биљни и зелени отпад користимо за производњу ђубрива за баште, зеленило. То су планови. За све ове пројекте новац ћемо настојати да обезбедимо из сопствених прихода депоније, нећемо дизати кредите, ангажовати средства из буџета града Пирота и других општина-казао је Васић.

Небојша Иванов, директор Регионалне депоније Пирот

Васић је похвалио и рад директора Регионалне депоније Небојше Иванова који је са својим тимом унео нову енергију па су перформансе целог овог, за цео округ, веома важног и комплексног система  подигнуте на завидан ниво.

Директор Регионалне депоније Небојша Иванов казао је данас новинарима да ће у изградњу друге ћелије депоније бити уложено преко 2.3 милиона евра.

https://youtu.be/Ixyoe0fMiE4

-Почели смо са изградњом друге ћелије депоније пројектантске вредности око 2.3 милиона евра. Почели смо са изградњом армираног бетонског колектора и припремних земљаних радова вредности 150.000 евра и то нам даје за право да одговорно размишљамо и идемо у сусрет ситуацији која ће се десити 2022. или 2023. године. Такође, новост је и да ћемо бити прва Регионална санитарна депонија која ће имати аутоматску метеоролошку станицу, што је и наша обавеза сходно Уредби о одлагању отпада. За тај посао смо добили донацију од Владе Републике Словачке, преко Програма за развој Владе Словачке. Укупна предрачунска вредност метеоролошке станице је 23.000 евра, ми смо сходно њиховим правилима добили 10.000 евра донацију. Јуче је потписан уговор и квалитетно извршавање тог уговора отвориће нам могућности за аплицирање и код других амбасада. Планирамо да подаци из поменуте станице буду доступни и Градској управи, јавности, медијима и свима који буду заинтересовани-казао је Иванов.

Преведите сајт »