Почела изградња постројења за секундарну сепарацију отпада

У оквиру Регионалне депоније Пирот почела је изградња постројења за секундарну сепарацију отпада које треба да значајно унапреди еколошку слику нашег града. Вредност овог постројења је 1.8 милиона евра.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић са шефом кабинета градоначелника Александром Ћирићем обишао је данас Регионалну депонију. Он је казао да ће бити изграђена хала са платоом.

-Уложиће се негде око 60 милиона динара, од тога је 40 милиона је подршка Министарства за заштиту животне средине, али да би ова хала била у функцији потребно је уложити још отприлике толико пара у саму халу и још око 100 милиона динара у постројење и механизацију која ће управљати секундарном сепарацијом. Негде изнад тог објекта биће компостана. Желимо да биљни отпад који може да се искористи, да се одвоји. Већ смо добили подршку Министарства за израду идејног пројекта за компостану. То је још један пројекат који ће заживети. На тај начин, ми показујемо да ми бринемо о животној средини, а када завршимо и постројење за пречишћавање отпадних вода, што је већ извесно, да ћемо бити прави еколошки град. Поред тога, у наредној години треба да заживи пројекат примарне сепарације отпада. Дакле да не трпамо сво смеће у један контејнер него да полако кренемо са примарном сепарацијом отпада, најпре на суви и мокри отпад како би се што је могуће више смећа рециклирало-казао је градоначелник Васић.

Директор Регионалне депоније Небојша Иванов казао је да је укупна вредност целог пројекта 1.8 милиона евра.

-Извођач је у уведен у посао 10. овог месеца, очекујемо да следеће недеље буде завршен ископ и крене бетонирање. Рок за извођење тих радова је 90 дана и очекујемо да до онда то што је уговорено буде и завршено. Целокупну инвестицију имамо до краја године буде завршена-казао је директор Иванов.

Преведите сајт »