Рециклирај за Пирот – важан пројекат Регионалне депоније има за циљ да до краја 2021. Пирот буде град без пластичне отпадне амбалаже на улицама

Регионална депонија Пирот у партнерству за Градском управом Пирот успешно реализује важан пројекат “Рециклирајмо за Пирот” који за циљ има да на градским улицама и селима већ наредне године не буде ни једне бачене пластичне флаше. Регионална депонија поставља нове и обнавља старе и оштећене жичане контејнере за пластичну амбалажу, а сав прикупљен пластични отпад се балира и продаје даље на тржишту, где постоји тражња за рециклажном пластиком. Уз то, овај отпад не завршава на телу депоније чиме се продужава век трајања, а захваљујући целом пројекту обезбеђује се и егзистенција за незапослене суграђане из партнерског Удружења “Амала” који су ангажовани на рециклажи пластичног отпада.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов казао је да је прва фаза подразумевала потпуно обнављање жичаних контејнера које је Град Пирот поставио пре десетак година.

-Ти контејнери су у јако лошем стању, успели смо око стотину контејнера да потпуно обновимо и вратимо на улице, а током октобра ћемо још толико. Наш циљ је да до краја 2021. године буквално ни једна пластична флаша не заврши ван жичаних контејнера, да буде сакупљена, одложена и рециклирана. Грађани све више стичу поверење, жичани контејнери се пуне, ми их редовно празнимо и када грађани виде да се о тој амбалажи води рачуна, да неко прикупља, рециклира, балира, онда се створи поверење које нам је јако битно. Резултата даје и одређена синергија између свих учесника у овом процесу, а осим Регионалне депоније укључено је и ЈП Комуналац, Градска управа, сами грађани, медији који промовишу ову активност-каже директор Иванов.

У плану постављање звона за одлагање стаклене амбалаже, модерних роло контејнера за картон и папир
По речима директора Иванова, у наредном периоду радиће се на мапирању терена и постављању жичаних контејнера и ван простора градског језгра, на познатим излетиштима, приградским селима.

-Намера нам је да наредне године урадимо још 100 до 150 потпуно нових контејнера који ће бити постављени на додатним локацијама. У плану је да обезбедимо и звона за одлагање стаклене амбалаже, нове савремене контејнере са пресом за одлагање картонске амбалаже и папира-каже Иванов и додаје да је од општина Бабушница и Димитровград обезбеђена и по два роло-контејнера

Слободан Јовановић: Одзив грађана врло добар
Пословођа Сектора рециклаже у Регионалној депонији Пирот Слободан Јовановић каже за Пиротске вести да је одзив грађана Пирота врло добар и да се жичани контејнери брзо пуне ПЕТ амбалажом.

-Акција је кренула 30. јула и данас су резултати видљиви, одзив грађана је добар. Овде се врши пресовање и балирање свих флаша које даље иду на прераду и рециклажу након чега добијамо нови производ. Имамо депоновано већ око три тоне пластичног отпада. Одзив грађана је јако добар, грађани су прихватили добро целу акцију, жичани кавези се добро пуне, ми све то пратимо и реагујемо по потреби додавањем нових контејнера-казао је Јовановић.

Бројке:

-Један жичани контејнер-кавез има капацитет да прикупи 20 килограма пластиног отпада

-Маса пластичне флаше од 1.5л је 50 грама

-За тону пластичних флаша потребно је прикупити 20.000 флаша

Пројекат РЕЦИКЛИРАЈМО за ПИРОТ

Преведите сајт »