Варош у којој станује Европа

Вест преузета са сајта: ЕУ за тебе

Уколико вас пут наведе суботом увече у варошицу у подножју Старе планине или Пирот, онда морате обавезно да унапред резервишете место у кафани јер ћете другачије сигурно остати без вечере. Познато је да у народу круже вицеви о томе како су Пироћанци циције али је тешко у то поверовати јер, ако је некоме важан сваки динар, онда не иде у кафане. Иако су пеглана кобасица и пиротски качкаваљ нешто што се у Пироту обавезно мора пробати, ово ипак није прича о пиротској гастрономији (која је свакако изврсна).

Први утисак након што смо превалили далеки пут из Београда је да град делује доста чисто, да је ваздух свежији и лепши у односу на београдски, као и да су свуда по граду постављени жути метални контејнери за пластику. Непосредни повод за посету Пироту је заштита животне средине, односно пројекат Регионалне депоније чврстог отпада чија је вредност 11.078.546 евра, од чега је 3,8 милиона евра из фондова Европске уније. Циљ пројекта је да се врши селекција отпада како би се обављала рециклажа односно да би се добили обновљиви извори енергије. Пут до реализације тог циља је дуг и још увек далек, али, направљени су први кораци и завршена је прва фаза пројекта.

Извршни директор техничког сектора ЈКП Регионална гепонија Пирот Ненад Ђорђевић објаснио је да се изградња депоније одвија у три фазе. У првој фази изграђена је регионална санитарна депонија на локацији Мунтина падина финансирана из донација ЕУ (ЦАРДС 2006, који је био претеча ИПА фондова), ЕКО фонда и средстава Општине Пирот. У првој фази, према речима Ђорђевића, изграђена је предвиђена инфраструктура и уређено тело депоније предвиђено за прву фазу одлагања отпада са капацитетом од 408.620 кубних метара, што представља 33 одсто расположиве запремине депоније (1.242.710 м³). У оквиру прве фазе реализације пројекта завршена је површина за депоновање са свим припадајућим функцијама, насип тела депоније који је постављен на најнижој коти тела депоније са циљем повећања стабилности одложеног отпада, трафо станица и резервоар за техничку воду, плато са постројењем за пречишћавање отпадних вода, саобраћајне површине за комуникацију возила, плато за селекцију секундарних сировина, заштитни појас и систем канала који чине ободни канали и армирано-бетонски колектор.

У овом тренутку Регионална депонија у Пироту обавља само послове одлагања неопасног отпада по ‘сендвич’ систему. Неопасни отпад сакупљен у општинама Бабушница, Димитровград, Бела Паланка и у граду Пироту довози се на локацију постројења, уз спровођење поступка санитарног депоновања слој по слој у циљу безбедног одлагања чврстог отпада. Возило које довози отпад на регионалну депонију пролази кроз капију, поред портира и детектора јонизујућег зрачења у циљу откривања евентуалних радиоактивних материја. Затим возило иде на вагу за мерење и евиденцију отпада где радник контролише његов састав, региструје и води евиденцију о количини отпада и сваком возилу, а затим одлази на манипулативно опслужни плато и преко платоа десном траком улази на тело депоније
објаснио је Ђорђевић. Он каже да се возило са смећем усмерава на тачно одређено место на телу депоније, према унапред утврђеном плану попуњавања касете на које ће одложити приспели отпад.

Према његовим речима, Министарство за заштиту животне средине, Европска унија и Шведска су подржале увођење примарне сепарације у четири региона са санитарним депонијама којима управљају јавна предузећа Дубоко, Пирот, Срем-Мачва и Панчево. Република Србија и ЕУ ће суфинансирати набавку опреме за сепарацију отпада на извору за 17 општина вредну 6,4 милиона евра, рекао је Ђорђевић. У оквиру одобрених средстава извршиће се набавка канти (сува и мокра канта), возила за посебну линију прикупљања примарно сепарисаног отпада и друго. Израђена је пројектно-техничка документација и добијена је грађевинска дозвола за изградњу хале и линије за секундарну сепарацију примарно сепарисаног отпада са пратећим платоима. Ђорђевић је најавио да се очекује расписивање јавне набавке за реализацију овог дела пројекта.

ЕУ у центру града

Након обиласка депоније упутили смо се у шетњу ка центру града, где нам је за око запела школа на којој је табла са заставом Европске уније и информацијом да је школа опремљена кроз програм реформе средњег стручног образовања средствима ЕУ у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије. Пирот је, за разлику од других наших градова, прилично жив не само суботом увече него и преко дана. Људи циркулишу, осећа се живот и позитивна енергија. Пуно је ствари које се могу видети у околини и у самом граду, а једна од њих је свакако и стара тврђава. Пиротски или Момчилов град је градско утврђење поред Нишаве и налази се у самом центру града. Град је подигао Војвода Момчило за време владавине кнеза Лазара овим просторима. Османлије су успеле да га заузму, али га је 1386. године повратио војвода Димитрије, што је био један од повода за Косовску битку 1389. године.

И тврђава је реконструисана средствима Европске уније која је донирала 505.263.55 евра кроз прекогранични ИПА програм, што пише на табли пред сам улазак. Све то доводи до закључка да се Европа више бави овим местом него ми који смо из Србије, јер – ко још иде у Пирот. Ипак, грешка је не отићи у овај симпатичан град и не видети музеј познат по кадровима из филмова „Зона Замфирова“ и „Ивкова Слава“, не посетити Камено село на Старој Планини и не сликати се код Завојског језера.

 

Листа је прилично дуга а на вама је само да издвојите време, добру вољу и расположење. И да не заборавите да обавезно резервишете место у кафани.

Регионална депонија Пирот, на локацији Мунтина падина, покрива подручје целог Пиротског округа у коме живи око 100.000 људи. Општине Пирот, Бабушница, Бела Паланка и Димитровград постигле су договор о изградњи Регионалног центра за управљање чврстим отпадом. Центар је изграђен уз донацију Европске уније од 3,8 милиона евра, ЕКО фонда од милион евра и пиротске општине која је уложила пола милиона евра. Депонија је допринела да се смањи број сметлишта и побољша квалитет ваздуха и подземних вода. Наставак радова који ће омогућити секундарну сепарацију и рециклажу се очекује; укупна вредност пројекта је више од 11 милиона евра. Тај пројекат се сматра једним од најзначајнијих у области заштите животне средине за Пиротски округ, који има и економски значај, због туристичког потенцијала Старе планине.

Преведите сајт »