Пирот добија аутоматску станицу за мерење квалитета ваздуха. Вредност пројекта 16 милиона динара. Позив привреди да се укључи у реализацију овог важног пројекта

Данас је у Скупштинској сали Градске управе презентован пројекат изградње аутоматске станице за мерење квалитета ваздуха у Пироту. Вредност овог пројекта је око 16 милиона динара.

-Ово је једна нова врста бриге у коју желимо да уложимо средства, време и рад свих нас. Ова станица ће допринети да имамо у реалном времену податке о томе колика је загађеност ваздуха у Пироту. Када се овај пројекат реализује имаћемо прецизне податке у вези са загађењем животне средине у Пироту-казао је заменик Цолић. По његовим речима део средстава је обезбедио Град али је потребно да се и привреда укључи у финансирање пројекта како би се цео овај посао привео успешно крају.

Миленко Јовановић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине Републике Србије казао је да је Пирот испољио велику позитивну енергију и интересовање да сам уради нешто што сви други градови чекају да добију.
Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов казао је новинарима да ће нова аутоматска станица омогућити да у реалном времену, на апликацији, имамо прецизне податке о концентрацији, пре свега ПМ честица, од 10 микрона и 2.5 микрона у ваздуху у Пироту.

-Ми смо у сарадњи са Заводом за заштиту здравља урадили пројектну документацију, а циљ је да у реалном времену меримо и да надлежне службе благовремено упозоре грађане у случају повећања концентрација честица, да грађани, посебно хронични болесници, се понашају у складу са тим. Дугорочно, то ће омогућити да локална самоуправа заједно са Заводом за јавним здрављем, Министарством, да се направи програм како да се смањи загађење. Добар пример је што Градска топлана користи од прошле године компримовани гас као основни енергент-казао је директор Иванов.

Преведите сајт »