Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић: Регионална депонија Пирот постаће најсавременији рециклажни центар!

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на изградњи линије за одвајање отпада у пиротској регионалној депонији, вредне 270 милиона динара, за које је ресорно министарство определило 170 милиона. Планови за ову локацију су још амбициознији, додала је министарка, а по завршетку пројеката које министарство спроводи уз подршку европских партнера, Пирот ће добити један од најмодернијих регионалних рециклажних центара у Србији.

– Линија за секундарну сепарацију ће одвајати отпад од пластике, картона, папира од отпада који настаје од остатака хране или траве. Ако би се бар 15% комуналног отпада рециклирало и поново употребило, тиме би се продужио век депоније, што је веома значајно, имајући у виду да се на ову депонију довози и третира отпад и из Бабушнице, Беле Паланке и Димитровграда – рекла је министарка, истичући да је ово значајан еколошки пројекат за читав Пиротски округ.

Вујовић: Улажемо у пиротску депонију, постаће најмодернији рециклажни центарМинистарство је, како је додала, определило и 160 милиона динара за изградњу трансфер станице у Књажевцу, па ће и по завршетку тог пројекта, део отпада из Књажевца, Соко Бање и Сврљига такође стизати до пиротске депоније.

– Из ИПА фондова планирана су улагања за примарну сепарацију отпада, а кроз кредит Европске банке за обнову и развој улагање од 6,5 милиона евра за проширење дворишта депоније и компостану. Као ресорна министарка и као грађанка ове земље поносна сам на ове пројекте, јер ће Пирот добити регионални рециклажни центар по европским стандардима, што ће смањити загађеност и подићи квалитет живота грађана – рекла је Вујовић.

 

Министарка је честитала градоначелнику Пирота Владану Васићу на успешно осмишљеном пројекту пошумљавања, за који је министарство већ пребацило граду око 500.000 динара, како би засадили нова стабла у насељу Нови Завој.

– Као што је екологија међу топ три приоритета ове владе, тако желимо и да буде у врху листе приоритета сваке локалне самоуправе. Желимо да их подстакнемо да и оне дају свој максимум, јер је то начин да унапредимо стање у екологији. А време ће показати да ћемо брже и ефикасније решавати заостале проблеме из прошлости – поручила је Вујовић.

Градоначелник Пирота захвалио се министарки Вујовић и Министарству кога води на одличној сарадњи и додао да се реализација пројекта изградње постројења за секударну сепарацију отпада, вредног скоро три милиона евра рачунајући и опрему и механизацију, реализује управо захваљујући подршци Министарства и Владе.

-Задњих десет година много тога смо урадили када је о екологији реч. Осим пројеката који се тичу Регионалне депоније, попут постројења за секударну сепарацију, система за примарну сепарацију који треба да заживи до краја године, али и изградње компостане која је у плану, очекује нас и потписивање уговора за изградњу великог постројења за пречишћавање отпадних вода вредног 15 милиона евра, у плану је и рекултивација постојећег сметлиша са циљем проширења постојеће индустријске зоне и многи други пројекти који се тичу заштите животне средине-казао је градоначелник Васић.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов истакао је да је протеклих година много пројеката реализовано, а планови су врло амбициозни.

-Када је конкретно реч о постројењу за секундарну сепарацију отпада ми имамо рок да се у пробни рад ово веома важно постројење пусти до краја ове године, односно до 31.12.2021. године-истакао је директор Иванов.

Преведите сајт »