Постављају се жичани контејнери за пластичну амбалажу на најпопуларнијим излетиштима на Старој планини

У великој акцији прикупљања пластичног отпада у Рециклажни центар Регионалне депоније прикупљено је и пресовано 15 тона пластичног отпада, односно преко 300.000 пластичних флаша које би иначе завршиле на градским улицама

У акцији Регионалне депоније Пирот која се реализује у сарадњи са Градом Пиротом, ЈКП Комуналац и Туристичком организацијом Пирот данас је постављено првих десет жичаних контејнера на најпопуларнијим излетишима на Старој планини како би се омогућило прикупљање пластичне амбалаже у њима, уместо да ПЕТ амбалажа заврши на излетиштима, у рекама, што је до сада углавном био случај.

По речима Бранке Тошић, пројект менаџера у Регионалној депонији Пирот, постављањем жичаних контејнера за пластичну амбалажу омогућено је одвајање отпада на месту настанка.

-Данас смо поставили контејнере на Врелу и околним излетиштима, у Спортско рекреативном центру у Дојкинцима, самом селу Дојкинци и на још неколико локација попут излетишта Козји камик. Ову акцију реализујемо пре почетка туристичке сезоне и пре првомајских празника како би омогућили посетиоцима да пластичну амбалажу имају где да одложе, а да она не заврши тамо где јој није место. Наш циљ је да ниједна пластична флаша не заврши ван жичаног контејнера и да на тај начин допринесемо очувању животне средине. Наш крајњи циљ је увођење система примарне и секундарне сепарације у Граду чиме би продужили животни век постојеће депоније и допринели бољем очувању животне средине. Врло важно је да грађани пластичне флаше у жичане контејнере одложе без садржаја-казала је Тошићева за Пиротске вести.

Директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков поздравио је акцију и пројекта Регионалне депоније Пирот и Комуналца.

-Ми смо се радо прикључили активностима. Идеја је да се жичани контејнери поставе и на најпосећенија излетиша и локалитета. У плану је да се двадесетак локације покрије жичаним контејнерима. Почели смо од водопада Тупавица, затим код Планинарског дома Дојкинци, па у центру села а биће постављени и код одмаралишта Врело, код Славиње, у подножју видиковца Козји камик, села Рсовци и Височка Ржана и другим локацијама-каже Златков и додаје да ће се овакви контејнери постављати и у околини Завојског језера, од Темској до Топлог Дола, од Сукова до села Власи.

Слободан Јовановић, руководилац Рециклажног центра РД Пирот каже да је акција Регионалне депоније “Рециклирајмо за Пирот” која је почела прошле године постављањем нових жичаних контејнера у граду, дала одличне резултате, па је до сада прикупљено преко 15 тона пластичног отпада који је и пресован.

-Акција и даље траје а динамика пуњења жичаних кавеза је на високом акцијом. Овога пута је идеја била да се излетишта, села, покрију жичаним контејнерима. Оно што је обећано од стране нашег предузећа, данас је спроведено и у дело, а са поствљањем жичаним контејнера ћемо наставити и у наредном периоду-каже Јовановић.

Преведите сајт »