Расте еколошка свест грађана, месечно се правилно одложе две тоне пластике


Уз подршку града Пирота Регионална санитарна депонија упешно реализује пројекат “Рециклирајмо за Пирот” који је од вишеструке користи. На територији града постављено је око 230 жичаних кавеза за одлагање пластичних флаша и осталих предмета од пластике. Грађани су прихватили овакав начин одлагања отпада, па је сада, после неколико месеци реализације пројекта, права реткост наћи пластичне флаше на улици, или у контејнеру за комунални отпад. Месечно се прикупе око две тоне пластике која се балира и иде на рециклажу.

С обзиром да је реч о отпаду мање специфичне тежине Регионална депонија има у резерви тридесетак празних жичаних контејнера па одвожење пластичне амбалаже не представља већи проблем, с обзиром да се само остави празан, а покупи пун жичани кавез. Пословођа Сектора “Рециклажа”, Слободан Јовановић, каже да је овај посао наишао на одличан пријем грађана, што на свој начин говори о све вишем нивоу еколошке свести и одговорности.

“Грађани су одлично прихватили иницијативу одлагања пластичне амбалеже у жичане кавезе који се добром динамиком пуне. Имамо око 230 кавеза које редовно празнимо и одржавамо. Могу слободно да кажем да је из месеца у месец динамика пуњења све боља, а поготово лети. На месечном нивоу прикупимо око две тоне пластике. На лагеру увек имамо слободних кавеза и само заменимо за пун што нам знатно олакшава посао”- каже Јовановић.

Слободан Јовановић је истакао да се паралелно са прикупљањем пластике реализује и акција под називом “Очисти свој дом – избаци све што ти смета”. Направљено је десетак градских зона и од 26. априла, када је почела акција, девет пута су возила излазила на терен у три зоне – Танаско Рајић, Козарачка улица и Стевана Сремца са бочним улицама. Ради се према усвојеном плану и када се акција заврши у Пазару прећи ће се у Тијабару. Грађани се благовремено обавештавају о акцијама, а одзив је више него добар, рекао је Јовановић.

Извор – Пиротске вести

Преведите сајт »