Aмбасадор Краљевине Белгије у посети Пироту и Регионалној депонији Пирот


Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас је са својим сарадницима, замеником Милошем Цолићем и помоћницом Милицом Голубовић, у свом кабинету примио амбасадора Краљевине Белгије у Србији Куна Адама са којим је разговарао, између осталог и о екологијји и заштити животне средине. Васић је истакао бројне пројекте које град реализује а који се тичу екологије и додао да је управо почела и изградња аутоматске мерне станице за контролу квалитета ваздуха у Пироту. Ова делегација након састанка у згради Градске управе обишла је и Регионалну депонију Пирот, где се такође реализују значајне инвестиције из области заштите животне средине.

-Мислим да смо имали интересантан разговор, пре свега су на дневном реду била питања из екологије, али и о другим аспектима укључивања јавности. Ја мислим да је Пирот ту пример добре праксе, ових дана је кренула изградња станице за контролу квалитета ваздуха. Укључили смо јавност кроз усвајање планова, имали смо презентацију плана развоја града где је један од сегмената заштита животне средине и очекујемо подршку европских институција јер Пирот не може све сам да финансира. Очекујемо и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, и ту су укључени европски фондови, па су нам стога посете званичника земаља ЕУ веома значајни-казао је Васић.

Амбасадор Адам казао је да му је прва посета Пирота у контексту посете Ткачкој колонији где је био импресиониран овим занатом у Пироту.

-Жеља ми је била да видим како се Град Пирот носи са изазовима очувања околине. Сви знамо да Србија преговара за приступање ЕУ а једно од кључних поглавља која треба отворити је управо из области заштите животне средине. Пуно се разговора води на ту тему, али на крају, са ситуацијом се најбоље упознамо кроз овакве посете. Веома сам срећан што је градоначелник изразио спремност да ме прими и да ме упозна са читавим пројектом око Регионалне депоније Пирот, коју ћемо данас и посетити. Такође, врло сам импресиониран постигнућима локалне самоуправе на овом пољу, ради се на изградњи станице за контролу квалитета ваздуха, радиће се на замени енергетана са угља на гас и на много других поља. Такође, и у мојој земљи су људи забринути када је реч о заштити животне средине, али је важно да постоје закони и процедуре које регулишту ову област-казао је амбасадор Адам.

Након састанка у згради ГУ Пирот делегацију је примио директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов са својим сарадницима. Директор Иванов је амбасадора упознао са бројним пројектима који се реализују у оквиру пословања Регионалне депоније Пирот а који су везани за очување животне средине, циркуларну економију, примарну и секундарну сепарацију отпада, компостирање, рециклажу…

Преведите сајт »