Пола милиона пластичних флаша уместо на улицама, парковима, рекама, иде на рециклажу

Кампања коју је покренула Регионална депонија Пирот, уз подршку града Пирота, наишла је на изузетно разумевање грађана. Ефекти тог веома значајног еколошког подухвата су и те како видљиви. Пластична амбалажа, која је некада у већој мери завршавала у потицима, коритима река и канала, сада се брижљиво сакупља и упућује на даљи третман после којег се добија употребљива сировина. Данас је испоручен други контингент пресоване пластичне амбалаже, тежине око 11,5 тона, овлашћеном рециклеру.


Да је одзив грађана добар и да у високом проценту одлажу пластичне флаше и предмете од пластике у за то предвиђене жичане контејнере и на тај начин чине први корак у примарној селекцији отпада говори и, пословођа Сектора “Рециклажа” Регионалне депоније Пирот, Слободан Јовановић.

“Дефинитивно, имамо добар одзив грађана и жичани кавези се пуне онако како треба. Трудимо се да одговорно управљамо отпадом, то су наши први, пионирски кораци у примарној селекцији отпада. Данас имамо око 11, 5 тона, толико смо имали и у првој тури. То је негде око пола милиона пластичних флаша које се посебно селектују, пресују и испоручују. Чињеница је да смо у кратком временском периоду, 28. маја смо имали испоруку прве туре, за само 60 дана прикупили нових 11,5 тона пластичне амбалаже. Надам се да ћемо и у наредна два до три месеца исто бити активни и прикупити нову количину за испоруку”- изјавио је Јовановић.

Јовановић је додао да овакве активности имају на првом месту еколошки и социјални карактер, тек на крају економски. Јако је битно да флаше не завршавају поред река, друштвени се заснива на смањењу и заштити ресурса, а економским ефекат задовољава уколико се оствари позитивна нула. Велика заслуга за постигнуте резултате припада и Ромском рециклажном еко центру “Амала 1” који упошљава неколико радника на сакупљању, довожењу, селекцији и пресовању пластике.

Преведите сајт »