Потписан уговор вредан 7.5 милиона евра. Градиће се друго тело депоније, компостана и постројење за биогас

Данас је у Београду, у Палати Србија, делегација Града Пирота коју су чинили градоначелник Пирота мр Владан Васић и директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов потписала уговор о изградњи другог тела пиротске Регионалне депоније вредан скоро осам милиона евра. Уговор је потписала и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, као и представници ЕБРД – Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције. Овај уговор подразумева изградњу компостане, другог тела депоније и постројење за биогас.

 

Градоначелник Васић казао је да је у задњих петнестак дана потписано неколико врло важних уговора.

-Из области екологије је потписан уговор о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода вредан 16 милиона евра, и већим делом ће га финансирати КФW. Данас смо потписали уговор са ЕБРД и Француском развојном банком о финансирању наставка модернизације Регионалне депоније Пирот, негде око 7.5 милиона евра биће уложено у проширење односно изградњу другог тела депоније, изградњу компостане и постројење за биогас. Поред тога, захваљујем се Министарству на огромној подршци и до сада и на овом пројекту. Они су финансирали изградњу постројења за секундарну сепарацију отпада, а крећемо и у реализацију система за примарну селекцију отпада. То је потпуно нови начин управљања отпадом у Пироту и региноу који је у складу са свим принципима циркуларне економије. Такође, ових дана почињу радови на реконструкцији дома војске, пројекту вредном три милиона евра, финансира га Савет Европе, гради се Отворени базен, отворен је терен са вештачком травом. Дакле, у врло кратком времену у Пироту су покренути пројекти чија се вредност мери у милионима евра што је доказ да локална самоуправа добро ради-казао је градоначелник Васић.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић казала је да је значај ових пројеката огроман.

-Реч је о другој фази која подразумева рециклажне центре широм Србије. На првој фази се увелико ради и обухвата регионалне центре у Ваљеву, Ужицу, Новој Вароши и Сомбору, а данас смо потписали уговоре о наставку реализације са Пиротом и Сремском Митровицом. Ови пројекти ће значајно променити еколошку слику Србије. Управљање чврстим отпадом у Србији је један од највећих еколошких проблема. Влада Србије је веома посвећена овом проблему и захваљујући овим пројектима решићемо проблем управљања чврстим отпадом у 50 општина широм Србије. Велики део посла смо урадили и сада нам остају техничке ствари које радимо веома брзо-поручила је министарка Вујовић.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов казао је након церемоније потписивања уговора да је данашњи дан резултат вишегодишњег рада локалне самоуправе, градоначелника и Регионалне депоније на припреми документације, и изради пројекта који се тичу будућности система управљања отпадом.

-Овај пакет од 7.5 милиона евра означава да ћемо врло брзо изградити компостану што ће значајно смањити количину комуналног отпада коју депонујемо, изградићемо друго тело депоније чиме се за наредних 20 година омогућава да Град Пирот има безбедно и сигурно одлагање неопасног отпада. Изградићемо систем за сакупљање биогаса – метана са депоније, чиме водимо рачуна о заштити ваздуха и елиминишемо ефекат стаклене баште-казао је директор Иванов. Он је најавио и изградњу система за третман грађевинског отпада чиме ће се омогућити рециклажа ових материјала.

Преведите сајт »