Градоначелник Васић: Пирот да буде европски град у сваком смислу те речи. Значајно унапређен систем прикупљања отпада, убрзо и жути и плави контејнери

Данас је на свечаности у центру града, уз присуство малишана из Предшколске установе и нижих разреда основних школа, али и уз присуство представника Делегације ЕУ у Србији, обележен почетак реализације изузетно важног пројекта примарне селекције отпада у коме учествују јавна предузећа Комуналац и Регионална депонија, а пројекат су финансирали ЕУ, Министарсво заштите животне средине, Град Пирот и други донатори.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић истакао је да Пирот жели да буде европски град у сваком смислу те речи.

-Некада давно када смо кренули да радимо на томе да успоставимо регионалну депонију, људи су мислели да је то само место где желимо да одлажемо отпад. Сада сви знају да то није само место где се одлаже отпад, већ он треба и да се разврстава, да се ради рециклажа. Циљ нам је да што мање отпада заврши на депонији. Ту су нам најважнија деца јер ће они промовисати те европске вредности и она ће се сутра одговорно понашати. Хвала људима из Депоније који су предано радили на томе, али и донаторима из ЕУ, Краљевине Шведске. Имамо и камионе па сада практично од места настанка отпада настаје та циркуларна економија и рециклажа. Хвала и школама које уче децу да се еколошки одговорно понашају, и вртићима, јер ће та деца одрасти у људе који ће радити селекцију отпада-казао је Васић.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов захвалио се Граду Пироту, градоначелнику Васићу, донаторима који су омогућили реалиазацију овог веома важног пројекта.

-Када говоримо о овом пројекту, уложено је око 1.360.000 евра. Највећи донатори су ЕУ, Краљевина Шведске, Министарство заштите животне средине и нормално, своје учешће има и Град Пирот и општине Бабушница, Димитровград и Бела Паланка. Добили смо шест нових камиона чија вредност је изузетно велика, око 15.600 канти од 240 литара, плаве боје, за рециклате, контејнере жуте и плаве боје. Тренутна тржишна вредност свега је око два милиона евра-казао је директор Иванов. Он је најавио и нове пројекте.

-Надам се да ћемо наредне године почети да правимо компостану, финансије су обезбеђене, свако домаћинство добиће нову – браон канту, где ће се одлагати биоразградити отпад од кога ће се производити компост. Улазимо у пројекат третмана и рециклаже грађевинског отпада, и тај проблем полако решавамо. То су пројекти који на револуционаран начин унапређују систем прикупљања отпада-казао је Иванов.

Почиње постављање плавих и жутих контејнера
Директор Комуналца Бобан Толић казао је да је захваљујући овој донацији, створен предуслов да се према третману отпада направи велики искорак.

-Ми смо као предузеће преузели велики посао, а вама покушавамо да наметнемо малу обавезу, да ту радњу доведемо на ниво рефлексне радње. У овом тренутку ми смо велики део града обухватили са кантама, у понедељак вероватно почињено са постављањем плавих и жутих контејнера. Плави ће бити за папир метал и пластику, жути за стаклену амбалажу, и очекујем за неких тридесетак дана завршимо све и видимо прве ефекте. Надам се да ће за тридесетак дана када све буде у функцији, да почнемо да прикупљамо много веће количине отпада и да на месечном нивоу имамо бар 40 или 50 тона сировина-казао је Толић.

Бојан Пешић, шеф Одељења за урбанизам у Градској управи Пирот истакао је велику важност овог пројекта.

-Ја позивам пре свега малишане да све поруке које чују данас овде, пренесу својима и да се за неких годину дана да се опет видимо и видимо резултате система прикупљања отпада, кога смо подигли на виши ниво-казао је Пешић.

Пирот је један од првих градова у којим је ЕУ кренула да инвестира у систем за управљање отпадом
Антоан Авињон, програмски директор Делегације ЕУ у Србији, задужен за питања екологије, казао је да је Пирот један од првих градова у Србији, где је ЕУ почела да инвестира у управљање отпадом.

То је могуће зато што овде имамо добар тим у Градској управи, Комуналном предузећу, Регионалној депонији. Хвала градоначелнику Васићу и његовом тиму-поручио је Авињон.

Преведите сајт »