Бертолини: Пирот пример осталим градовима Србије када је о систему за третман отпада реч

Високи званичник Делегације ЕУ у Србији, Никола Бертолини, шеф Одсека за сарадњу обишао је данас са градоначелником Пирота мр Владаном Васићем најзначајније пројекте у нашем граду који су финансирани новцем пореских обвезника ЕУ и исказао своје велико задовољство начином како су утрошени новци из фондова ЕУ. Бертолини је обишао најпре Регионалну депонију Пирот, која је и изграђена захваљујући новцу ЕУ, затим средњовековну тврђаву Момчилов град која је реконструисана захваљујући подршци ЕУ а обишао је и градилиште будућег сајамског простора, некадашње зелене пијаце у насељу АТП, као и погон за производњу пиротске пеглане кобасице “Дегустациони центар Боемска потковица”, који је такође добио донацију ЕУ за опремање производног погона. Бертолини је посебно похвалио систем за третман отпада кога је Пирот успоставио и још увек унапређује за кога је рекао да Пирот може да учи друге градове у Србији како се врши третман отпада на одговарајући начин.

Градоначелник Пирота Владан Васић казао је да је Град Пирот за 15 година реализовао 25 пројеката из различитих фондова ЕУ.

-Више милиона еура смо добили од ЕУ, а ако рачунамо и помоћ за управљање отпадним водама и топлификације и снабдевања водом и регионалну депонију, онда се вредност подршке ЕУ Пироту мери десетинама милиона еура. Надам се даљој успешној сарадњи, ми снажно рачунамо на прекограничне пројекте и друге фондове ЕУ јер осим нашег буџета, желимо да и новац из ЕУ, употребимо на најбољи могући начин-казао је Васић и додао:

-Међу најважнијим пројектима подржаним од ЕУ су реконструкција средњовековне тврђаве, изградња терена са вештачком травом, а мислим да ће захваљујући сајамском простору чије уређење је почело, Пирот добити драгоцен простор који ће моћи да се користи у много намена-казао је Васић.

Бертолини је истакао да су импресије након посете Пироту веома добре.

-Пирот је веома динамичан град, који се бори за нове пројекте и на добар начин користи новац пореских обвезника ЕУ. Зато сам и овде и то ми даје много разлога за задовољство јер сам видео да су фондови искоришћени добро и људи су задовољни и уживају у ономе што је урађено-казао је Бертолини.

Преведите сајт »