Светски дан заштите животне средине – Награђени најбољи учесници Еко конкурса

Поводом Светског дана заштите животне средине – 5. јуна, победницима наградног Еко конкурса уручене су награде на свечаности која је организована у парку Кале. Регионална депонија Пирот, традиционално организује Награди еко конкурс намењен деци свих предшколских установа, ученицима основних и средњих школа на територији Пиротског округа, са циљем подизања еколошке свести и упознавањем са правилним одлагањем отпада и употребом искоришћене амбалаже.

Ово шести наградни конкурс који је Регионална депонија организовала поводом 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине. Небојша Иванов, директор ЈКП Регионална депонија Пирот, каже да је за 6 година стигло преко 1.500 радова а само ове године преко 650.

Ове године решили смо да организујемо спектакл и да награде доделимо овде у праку код Тврђаве. Оволико присуство деце показује да деца, ученици основних и средњих школа показују заинтересованост за очување животне средине, што је и била наша намера. Млади треба да буду промотери очувања животне средине и да покрећу одређене активности.” – рекао је Иванов. Он је истакао да награде које се додељују по овом конкурсу треба да мотивишу младе да буду још активнији у борби за очување животне средине.

Награде је доделила Милена Димитријевић, председница Скупштине града, која је истакла да је ово једна од најлепших манифестација које се организују у Пироту. Град Пирот подржава ову акцију јер су учесници деца из вртића, основних и средњих школа и врло је важно еколошку свест формирати од најранијег детињства.

“Много је лепа ова слика, зелена боја је доминантна а ми управо то и желимо да град Пирот буде чист град, зелени град. Ми смо једна од првих локалних самоуправа која од прошле године има Зелену одборничку мрежу, формиран је Зелени савет и имамо Зелену столицу. Сви заједно морамо да чувамо овај град, да га пазимо, да водимо рачуна, јер једна је планета Земља, један је град Пирот а од нас зависи у каквим ћемо условима живети” – истакла је Димитријевићава.

У категорији деце претшколских установа прву награду освојио је Теодор Ћирић из ППГ ОШ “Свети Сава” Пирот, за костим робота, друго место освојили су “Еко девојчица и еко дечак”, Касиа Тошић и Михајло Каменовић из ПУ “Чика Јова Змај”, вртић “Лане”. Трећу награду освојила су деца из ПУ “8. Септембар” из Димитровграда за групни рад.

Специјалне дипломе за учешће припале су Андреи Каменовић из ПУ “Мy Wаy” Пирот дееца из ПУ “Чика Јова Змај”, вртић “Бамби” за групни рад.

У категорији ученика од првог до четвртог разреда за најбољу еко фотографију прва награда припала је Анђели Гајић из ОШ “Љупче Шпанац” из Беле Паланке, друго место освојио је Алекса Ранчић из ОШ “Свети Сава” Пирот а трећу награду добила је Дуња Давидовић из ОШ “Љупче Шпанац” из Беле Паланке.

За литерарне радове у категорији ученика од петог до осмог разреда прву награду освојио је Михаило Стојановић, ученик В 2 разреда ОШ “8. Септембар”, друго место заузела је Драгиња Костадиновић, ученица В 1, ОШ “Вук Караџић” и треће место Јована Лилић, В 1. ОШ “Деспот Стефан Лазаревић” из Бабушнице. Специјалну диплома за учешће добила је Леа Пајтић ученица ВИ 3, ОШ “Христо Ботев” из Димитровграда.

У категорији ученика средњих школа, прву награду за најбољи литерарни рад добио је Немања крстић ученик ИВ 4 разреда пиротске Гимназије, друго место припало је Кристини Манчић ученици ИИ 5 разреда Техничке школе Пирот. Треће место освојио је Стефан Андрејевић ученик Гимназије Свети Кирило и Методије из Димитровграда. Специјалну награду за учешће добио је Андрија Антић, ученик ИИ 2 разреда Економске школе Пирот.

Специјална награда за литерарни рад припала је Марку Стојановићу из ОШ “Младост” из Великог Боњинца. Специјалне награде за креативне радове добило је Удружење МНРЛ Пирот и ШОСО “Младост” Пирот.

Преведите сајт »