Шид креће стопама Пирота када је реч о успостављању система за депоновање отпада

Данас је у студијској посети Регионалној депонији Пирот боравила делегација Шида, као и група експерата из Јапана.

-РДП важи за једну од најбољих регионалних депонија у Србији и представља репер свима нама како ћемо радити у будућности-казала је директора ЈКП Стандард из Шида, Миленка Субић.

Тихомир Стаменковић, председник Градске скупштине Шида казао је да посао прикупљања отпада у Пироту реализован на квалитетан начин.

-То је наш задатак, да применимо све оно што је овде добро урађено, дефинисано и што функционише. Ми такође покушавамо да, што је у Пироту већ урађено, подигнемо свест и побољшамо систем прикупљања отпада-казао је Стаменковић.

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов казао је да је Град Пирот лидер у управљању неопасним отпадом у Србији.

-Оно што причамо стално, да је Пирот добро место за живот, само један од доказа у прилог томе је и чињеница да имамо изузетан систем за прикупљање и селекцију отпада. Управо то је разлог због чега сви долазе код нас да им пренесемо искуства, дамо сугестије, савете и слично-казао је директор Иванов.

Јуме Мори, експерт из Јапана казала је да је циљ пројекта да се направи модел како да мали и средњи градови треба да приступе и постану део регионалних система управљања отпадом. Такве системе имамо и у Јапану, где се ригорозно води рачуна о управљању и одлагања отпада, имајући у виду да смо острвска земља па немамо простора за депоновање отпада на великим површинама.

-Један од добрих примера где је успостављен квалитетан систем управљања отпадом је Пирот, и због тога смо и овде-казала је Мори.

Преведите сајт »