Граде систем за секундарну сепарацију отпада

Direktor Regionalne deponije Pirot Zoran Stanković potpisao je ugovor vredan preko 20 miliona dinara o izgradnji modernog sistema za sekundarnu separaciju otpada u Regionalnoj deponiji Pirot.ACA_3396_resize

Када цео овај систем заживи, смеће ће пре депоније пролазити кроз процес сортирања, где ће се одвајати метал, пет амбалажа, папир и друге врсте отпада које могу да иду на рециклирање. Отпад који неће бити рециклиран иде у у модерну пресу која може да сабија отпад у размери 1:5 што је далеко више него сада па ће самим тим век депоније знатно бити продужен јер ће се значајно смањити запремина отпада који се одлаже на депонију.

По речима директора Станковића, изградња овог погона у многоме ће осавременити рад депоније и продужити њен век трајања.

Zoran Deponija

-Већ смо потписали уговор о изградњи погона са београдском фирмом “Банд про”, која је дала најнижу понуду од четири фирме, колико се јавило на тендер. Погон ће садржати модерну пресу, уситни канал, магнетни сепаратор који ће извлачити метале, халу-сортирницу, са шест места за сортирање као и пет транспортера који ће повезати целу ову линију. Очекујемо да цео систем зажити до краја године, уколико се све буде одвијало по плану-каже директор Станковић.

Регионална санитарна депонија једна је од најсавременијих оваквих објеката у земљи. Изграђена је новцем ЕУ, Еко фонда и општине Пирот.

Извор: Пиротске вести

Преведите сајт »