Састанак са челницима општина Пиротског округа у Регионалној депонији

8. 11. 2016. – Данас је у просторијама Регионалне депоније Пирот одржан састанак новог директора Небојше Иванова са челницима општина Пиротског округа како би се направио пресек стања и трасирали даљи правци развоја Регионалне депоније.

Нови в.д. директора Регионалне депоније Небојша Иванов казао је да је циљ данашњег састанка анализа и пресек стања, како би председници општина и градоначелник Пирота, као оснивачи, добили квалитетне информације о пословању Депоније.

-Регионална депонија је сама по себи изузетно квалитетан пројекат који је Пирот и читав регион позиционирао као важну тачку на еколошкој мапи Србије. Сагледавајући пословање у претходном периоду, ја као одговоран човек морам да кажем да је Регионална депонија пословала изван контроле оснивача, пре свега града Пирота и општина Димитровград, Бела Паланка и Бабушница, изван свих законских прописа који третирају рад јавних предузећа, у сукобу са Надзорним одбором и без контроле Надзорног одбора, без контроле оснивача, без усвојеног програма пословања за 2015. и 2016. годину, без усвојеног извештаја о пословању у 2014. годину, што је довело до многих проблема. Ми данас имамо ситуацију да, због таквог начина пословања, имамо значајну материјалну и финансијску штету у погледу отварања појединих инвестиција, које нису затворене, у делу финансијског пословања депоније, ненаплаћених потраживања. Такође, у технолошко- техничком смислу депонија није квалитетно одржавана и сада морамо да преузмемо бројне активности да побољшамо пословање депоније. Такође, што је веома важно, није отворена перспектива за даље проширење капацитета за пословање депоније, а то је пре свега изградна трећег тела депоније и друге активности које планирамо током 2017. године да реализујемо-казао је директор Иванов.

Он је додао да је после 19. септембра и његовог именовања од стране Скупштине града Пирота на место в.д. директора Регионалне депоније, успостављена комуникација која све проблеме треба да реши и која омогућава квалитетно доношење одлука.

-Данашње присуство свих председника општина, осим председника општине Бабушница, који није присутан из оправданих разлога, знак је и сигнал да смо на добром путу. Већ смо се договорили да почетком децембра тема буде План за пословање депоније за 2017. али и наредне године-казао је директор Иванов.

Градоначелник Пирота мр Владан Васић изразио је задовољство због састанка.

-Град Пирот, кад је увидео неправилности у пословању Регионалне депоније пре две и по године, сменио је тадашњег директора. Мислим да политика треба да буде искључена у даљем раду, с обзиром да је од почетка изградње до отварања и до скоро политика нажалост пратила рад депоније. Мислим да је кључ даљег деловања измена оснивачких уговора. Мислим да ћемо наићи на сагласност осталих општина. Идеја је да максимум одлучивања пренесемо на Надзорни одбор, где ће бити уважена свака општина појединачно, а да кључне ствари буде у надлежности Скупштине града Пирота и на тај начин ће депонија постати много функционалнија. Оно што је веома битно је да је Депонија, због тога што мање-више има монопол, имамо огромне количине отпада у региону, али и због изградње Тигар тајерса, ипак позитивно пословала, упркос грешкама у управљању од стране тадашњег директора. У наредном периоду инсистираћемо да она још боље ради, да се технолошка исправност читавог објекта постави на прави начин и да имамо планове како ширити депонију даље-казао је градоначелник Васић.

Преведите сајт »