Амбициозни планови Регионалне депоније, радиће се проширење депоније, пратити подземне воде…

Градоначелник Пирота мр Владан Васић данас је са шефом кабинета Александром Ћирићем и директором Регионалне депоније Пирот Небојшом Ивановим обишао једну од најсавременијих депонија у Србији. Том приликом градоначелник Васић и директор Иванов констатовали су да ће по реализацији инвестиција које очекују Регионалну депонију захваљујући подршци Градске управе али и ЕУ, ова депонија сасвим сигурно у наредном периоду постати најсавременија депонија у земљи, што по многим параметрима већ сада јесте.

-Овде ће се радити два армирана бетонска колектора за спровођење подземних вода, уградиће се пет пијезометра за испитивање квалитета подземних вода, што тренутно нема ни једна депонија у Србији. Ми желимо да наша депонија буде најбоља и да по еколошким стандардима буде попут депонија какве се праве у Европи. Поред тога, у догледном периоду треба да се раде пројекти за секундарну сепарацију отпада, да отпад који овде буде довежен не буде одмах и одлаган, већ да се врши сепарација. Такође, у плану је изградња компостане за биомасу и биоотпад. То су планови Регионалне депоније и ја се надам да ће они бити остварени наредних година. На тај начин ће се продужити век трајања депоније, а отпад са територије Пиротског отпада биће на веома квалитетан и еколошки начин “збринут”-казао је градоначелник Васић.

Иванов:У првих шест месеци више од 15.000 тона отпада довежено, остварена добит од преко 4 милиона динара уз најнижу цену одлагања отпада у земљи

 

Директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов казао је на Регионалну депонију током првих шест месеци довежено око 15.000 тона отпада и неопасног индустријског отпада.

-Планом пословања за целу 2018. годину планирана је добит од око шест милиона динара, а ми смо већ у првих шест месеци остварили неопорезовану добит од четири милиона. Тај део финансиког пословања показује одрживост и стабилност у пословању са напоменом да РД Пирот има најмању цену одлагања комуналног отпада у Србији-казао је директор Иванов.

Иванов додаје да су амбиције овог јавног предузећа да током 2018. па до 2020. године постане број један у Србији када је реч о функционисању и успостављању система мониторинга, као и у усклађивању пословања са нормативима ЕУ.

 

-Ове године постављамо пијезометре који ће пратити квалитет подземних вода. Биће то јединствена санитарна депонија у Србији која ће пратити онлајн у реалном времену квалитет подземних вода. Биће уграђено пет пијезометара. Друга ствар је постављање аутоматске хидрометеоролошке станице па ћемо такође у реалном времену моћи да пратимо и те параметре, а ти подаци биће доступни и јавности, Градској управи и свима које то интересује. Такође, Републички Хидрометеоролошки завод ће те податке дистрибуирати медијима путем временских прогноза па ће се и Пирот наћи на тој мапи Србије-казао је Иванов.

Преведите сајт »