Учење од раног доба о значају очувања животне средине


Регионална депонија Пирот наставља са својим активностима у циљу едукације и подизања свести најмлађих, у оквиру кампање “Рециклирајмо за Пирот”, о значају очувања животне средине.

Тим поводом у вртићу “Лане”, ПУ “Чика Јова Змај” у Пироту, организован је перформанс, у којем су учествовала деца из вртића са васпитачицама, а све у знаку значаја здраве животне средине. Том приликом Предшколској установи су уручене пластичне канте са јасним ознакама где и како треба одлагати отпад.

Директорка ПУ “Чика Јова Змај” у Пироту, Оливера Вуковојац, каже да је реч о заједничкој акцији са Регионалном депонијом са којом Установа негује дугогодишњу сарадњу. На такав начин шаље се јасна порука јавности о значају очувања животне средине и развоја еколошке свести код деце предшколског узраста. Она је истакла да је Предшколска установа ушла у међународни пројекат “Еко школе – вртићи”, а у међувремену су сви вртићи стекли статус “еко вртићи” и на то су веома поносни. То је препознала и Управа града, снагу и ентузијазам са којим се све то ради, и пружа максималну подршку Установи. Највећи део активности о значају очувања животне средине реализује се са Регионалном депонијом. Установа је, такође, поносна на своје малишане који су добитници бројних награда на еко конкурсима, каже Вуковојац.

Пројект менаџер у Регионалној депонији Пирот, Бранка Тошић, сматра да су активности оваквог типа од великог значаја. Предшколској установи су подељене канте за папир, пластику и био отпад. Акција је усклађена тако што су деца са васпитачицама цртала радове на којима су материјали који могу да се рециклирају, а од тих радова направљене су налепнице које се налазе на кантама. Ове активности ће се проширити и на основне школе у Пироту и на школе и вртиће у Пиротском округу.

Преведите сајт »