Презентован пројекат изградње компостане – пионирски подухват у Србији

Данас је у скупштинској сали Градске управе презентован пројекат изградње компостане и линије за компостану чија ће вредност бити око 330 милиона динара. Ова инвестиција ће Пирот сврстати у сам врх градова који брину о животној средини и представља пионирски подухват, казао је директор Регионалне депоније Пирот Небојша Иванов. Презентацији су присуствовали и градоначелник Пирота мр Владан Васић, начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић, као и директор Тигра АД Владимир Илић.

-Циљ нам је да биоразградив комунални отпад буде третиран кроз компостану, да се производи компост и добијемо нови производ кога користе пољопривредни произвођачи. Уједно би смањили количину депонованог отпада на депонији. Пројектантска вредност будуће компостане је око 330 милиона динара, циљ је да до краја године имамо грађевинску дозволу и да тим пројектом аплицирамо пред међународне фондове, ИПА пројекте и слично. Ми смо имали већ разговоре са Делагацијом ЕУ у Београду и добили уверавања да ће ЕУ финансирати овакве пројекте у четири региона. Ми смо први који раде пројектну документацију и очекујемо да имамо квалитетно решење-казао је директор Иванов и додао да ће изградња компостане додатно појачати еколошки имиџ Града Пирота, по чему је наш град већ препознатљив.

-Очекује нас револуционаран приступ у управљању отпадом на територији Града Пирота-закључио је директор Иванов.

Шеф Одељења за урбанизам и стамебно-комуналну делатност у Градској управи Пирот Бојан Пешић истакао је да је овај пројекат надградња система за управљање отпадом који је заживео у Пироту изградњом Регионалне депоније.

-Врло важан пројекат за Град. Идеја је да сав зелени биоразградити отпад, као и отпад из муља из Постројења за пречишћавање отпадних вода које ће бити изграђено, буде адекватно третиран и да имамо двоструку корист. Да добијемо квалитетан компост који има своју употребну вредност, а да са друге стране сав тај отпад не заврши на депонији-казао је Пешић.

Преведите сајт »