Почиње НОВИ ИНВЕСТИЦИОНИ ЦИКЛУС на Регионалној депонији од преко 7 милиона евра! Регионална депонија Пирот функционише у складу са стандардима ЕУ, констатовала је Милица Каранац, из Француске агенције за развој (АФД)

Данас је у посети Регионалној депонији Пирот боравила делегација Европске банке за обнову и развој, Француске развојне агенције, Министарства за заштиту животне средине као и консултантских кућа а све са циљем припреме за реализацију новог великог инвестиционог циклуса на РДП од преко седам милиона евра. У оквиру овог инвестиционог циклуса градиће се друго тело депоније, компостана, као и постројење за прераду биогаса.

 

По речима директора РДП Небојше Иванова, циљ је припрема за изградњу компостане, друге ћелије и система за прикупљање биогаса, односно метана.

-Прошле године смо потписали велики уговор, Град Пирот, ми и Министарство за заштиту животне средине и ЕБРД, у оквиру кога је ЕБРД обезбедила бесповратна средства за изградњу компостане, друге ћелије депоније и система за прикупљање биогаса. Сада улазимо у оперативну реализацију тог уговора. Циљ посете је да званичниди односно делегације банака, Министарства, верификују Регионалног центра за управљање неопасним отпадом и да ту верификацију упуте министрима, тако да очекујемо до краја октобра буде расписана јавна набавка за изградњу компостане, а до краја новембра за другу ћелију РДП-казао је директор Иванов.

Оцена делегација веома позитивна

Директор Иванов је казао да је оцена делегација да је РДП пример добре праксе и да је спремна за реализацију важних пројеката.

-Град Пирот је лидер у управљању неопасним отпадом на територији Србије и то је додатна обавеза да се све што је неопходно у оквиру система управљања неопасним отпадом, се и реализује-казао је Иванов.

Регионална депонија Пирот функционише у складу са стандардима ЕУ

Милица Каранац, из Француске агенције за развој (АФД), пројектни менаџер за пројекте из области заштите животне средине казала је да јој је задовољство што је данас боравила у посети РДП.

-АФД заједно са ЕБРД подржава Владу Републике Србије и Министарство у имплементацији система за управљање отпадом. Један од регионалних центара је овде у Пироту и задовољство нам је да видимо да депонија функционише у складу са стандардима ЕУ, што и јесте наш циљ-казала је Каранац.

Преведите сајт »