Делегација из Брисела у посети Регионалној депонији Пирот и Граду Пироту

Представници независног удружења Алтапика са седиштем у Бриселу посетили су данас Регионалну депонију Пирот и упознали се са пројектима који се реализују на пољу управљања отпадом (примарна и секундарна сепарација).

Презентовани су пројекти Линије за секундарну сепарацију отпада, изградња компостане, санација и рекултивација старог сметлишта и изградња друге ћелије депоније. Циљ посете је размена искустава са другим Европским земљама у оквиру области заштите животне средине и управње отпадом, финансијска монтажа нових пројеката кроз програме Европске Уније и финансирање у оквиру билатарне сарадње коју има Србија са чланицама Европске Уније.

Делегацију Алтапике из Брисела примио је градоначелник града Пирота мр Владан Васић где их је упознао са политиком нашег града у области управљања отпадом, отпадних вода и побољшање квалитета ваздуха.

Представнице удружења Анне Јуниор правни специјалиста у јавној политици о енергији и животној средини и Францоисе Форет правни саветник истакле су да је данашња посета од великог значаја за даљу сарадњу и проналажење заједничких решења у области заштите животне средине.
Њихова оцена је да Пирот предњачи у области заштите животне средине и да има елемената да у блиској будућности понесе статут Зеленог града.

На основу састанка у ЈКП “Регионална депонија Пирот” и код градоначелника направљен је реални оквир у смислу пословне сарадње и комуникације и дат је предлог за аплицирање пројекатима где ће Алтапика тражити могућност за финансирање из Европских фондова, и након спроведених активности у Бриселу потписати писмо о намерама измедју “Алтапике” и ЈКП “Регионалне депоније Пирот”, кажу у Регионалној депонији Пирот.

Преведите сајт »